Terug naar overzicht

Hoe kies ik de juiste warmtepomp?

Onze adviezen over warmtepompen

InverX Warmtepomp

De juiste keuze van het merk/type warmtepomp hoeft niet altijd een moeilijke keuze te zijn. Momenteel bestaan er zoveel verschillende merken en modellen dat je als klant overspoeld wordt met uiteenlopende informatie. Echter zijn deze verschillen dikwijls minimaal vermits de verschillende merken gebruik maken van dezelfde fabrikant. Daardoor kunnen ze deze warmtepompen aanbieden aan de zogenaamde privélabels.

In het verleden was er nog geen sprake van de zogenaamde Inverter warmtepompen. De traditionele warmtepompen van destijds werkten op volle kracht of niet. Dit noemt men de on/off warmtepomp en deze waren toch een redelijke energievreter. Vanaf de introductie van de Inverter warmtepompen, is het heel snel gegaan. Momenteel bestaat de markt bijna uitsluitend uit Inverter warmtepompen. Deze hebben als voordeel dat ze op verschillende snelheden kunnen werken, waardoor een pak zuiniger dan de traditionele on/off warmtepompen. De snelheid past zich meestal automatisch aan, waardoor men enkel de gewenste temperatuur dient in te stellen. De warmtepomp zorgt voor de rest!

Maak de juiste keuze

Het kiezen van de juiste warmtepomp heeft uiteraard veel te maken met de waterinhoud van het zwembad, alsook met het type afdeksysteem. Verder is het belangrijk om even de vraag te stellen hoeveel je wenst gebruik te maken van het zwembad en tegen welke zwemtemperatuur. Wens je een zwemseizoen in België van 6 maanden (mei t.e.m. oktober) tegen een gemiddelde temperatuur van 28 °C, opteer dan voor een zwaarder model dan aangegeven. Gebruik je het zwembad 4 maanden per jaar (juni t.e.m. september) tegen een gemiddelde temperatuur van 26 °C, dan heb je ruim voldoende met het aangegeven type.

Maak zelf de berekening

Een standaardregel om de berekening te maken is de maximale afgifte van de warmtepomp (meestal het weergeven type) te vermenigvuldigen met 3. Deze uitkomst geeft de maximale waterinhoud van je zwembad weer in m³.

Voorbeeld:

Type warmtepomp van 18 kW x 3 = 54 m³ dus geschikt voor een zwembad van max. 54 m³.
Type warmtepomp van 21 kW x 3 = 63 m³ dus geschikt voor een zwembad van max. 63 m³.

Uiteraard werkt dit ook omgekeerd. Deel je zwembadvolume door 3 en je verkrijgt de aanbevolen verwarmingscapaciteit.

Hieronder vind je een simpele berekeningstool:


Aanbevolen capaciteit: 0 kW

Invloed van de buitentemperatuur

De buitentemperatuur zal een stevige invloed hebben op de verwarmingscapaciteit bij een warmtepomp. Zoals bekend haalt een warmtepomp de warmte uit te omgevingslucht en geeft deze terug aan het zwembad. Bij een buitentemperatuur van 26 °C zal het water sneller opgewarmd worden dan bij een temperatuur van 15 °C. Houd hiermee rekening bij het kiezen van de juiste warmtepomp. Uiteraard is het aan te raden om de warmtepomp op een plaats te zetten waar er veel zonneschijn is. Dit zal meehelpen om sneller op te warmen.

Maken deze warmtepompen veel geluid?

Bij de Inverter warmtepompen is het geluid heel beperkt. Dit voornamelijk door het feit dat de pomp op verschillende snelheden werkt en dus enkel op volle snelheid het meeste geluid zal produceren. Op volle snelheid hebben de pompen momenteel een enorm stille werking, dat bijna verwaarloosbaar is. Op de figuur hieronder zie je hoe de Fairland Inverter+ rond de 45 dB zit op slechts 1 meter afstand van de warmtepomp.

Inverter+ Warmtepomp Geluid
Bekijk alle warmtepompen op Zwemco.be